Merhaba, Size Nasıl
Yardımcı Olabiliriz?
Fixbilet Chevron Right icon SSS Chevron Right icon Yolcu

Hasta ve Engelli Yolcular için Uçak Seyahati

Hasta ve engelli yolcular için uçak seyahatleri, oldukça sıkıntılı bir süreç olabilmektedir. Havayolu şirketleri, böyle durumlarda daha titiz ve dikkatli hareket etmelidir. Gerekli uçuş işlemlerinin sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi ve konforlu bir yolculuk geçirilebilmesi adına hastaların, uçak yolculuğu yapabilmelerine tıbbi açıdan bir sakınca bulunmadığına dair belge gerekmektedir.

Şimdi de beraber hangi yolcuların uçuşa kabul edilip edilmediğini inceleyelim...

  • Tıbbi açıdan uçak yolculuğu yapmasında bir sakınca olmayan, herhangi bir bulaşıcı hastalığı bulunmayan ve şahsi ihtiyaçlarını karşılayabilen hasta yolcular, en geç on gün öncesinden alınan onaylı doktor raporu ile refakatçiye gerek kalmadan yolculuklarını gerçekleştirebilirler. Alınan onaylı doktor raporunda da “seyahat etmesinde bir sakınca yoktur” ibaresinin bulunması gerekmektedir.
  • Engelli yolcular için ise doktor raporu talep edilmemektedir. Yolcular engel durumlarına göre, tek başlarına ya da refakatçi eşliğinde uçuşa katılabilirler. Şahsi ihtiyaçlarını karşılayabilen engelli yolcular, doktor raporu ve refakatçi olmadan da seyahatlerini gerçekleştirebilirler. Şahsi ihtiyaçlarını gideremeyen veya zihinsel bir engeli bulunan yolcuların refakatçi eşliğinde uçuşa katılmaları gerekmektedir. Zihinsel engelli yolcular için doktor raporu talep edilmese de yolcuya ait tüm tıbbi dokümanların refakatçi tarafından bulundurulması gerekmektedir. Görme ve duyma engeli bulunan yolcuların uçuşa katılabilmesi için doktor raporu talep edilmemektedir fakat yolcu hem görme hem işitme engeline sahipse, refakatçi bulundurma zorunluluğu vardır.
  • Tek bacağı kırık olup koltuk değneği ile hareket edebilen yolcular ve tekerlekli sandalye ile hareket edebilen yolcular da doktor raporu ve refakatçi olmadan uçak yolculuğu yapabilmektedirler.

Fakat diğer yolcular açısından tehlike yaratabileceği için uçuşa kabul edilemeyen yolcular mevcuttur. O yolcuları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Herhangi bir bulaşıcı hastalığı bulunan yolcular
  • Hastalığında dolayı, uçuş sırasında hava basınçlı veya elektrikli cihaz kullanması gereken hastalar (Oksijen tüpü ve solunum cihazlarının THY tarafından temin edildiği durumlar dışında)
  • En fazla 48 saat önce doğan bebekler (yenidoğanlar)
  • Uçak kapısı kapatılmadan astım krizine giren yolcular

Bunların yanı sıra incelenmesi gereken bazı maddeler bulunmaktadır. O maddeleri de şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Havayolu şirketleri, talep edilmesi halinde engelli yolculara işlem önceliği tanımaktadır.
  • Firmaya önceden bildirilmesi halinde, uçak ve havalimanındaki gidiş-gelişi sağlamak için gerekli olan tekerlekli sandalye ve sedye ihtiyacı, havayolu şirketi tarafından temin edilebilmektedir.
  • Rehber köpekler, belirli koşulları sağlamaları durumunda herhangi bir ücret talebi olmadan engelli yolculara eşlik edebilirler. Böyle durumlar için de havayolu şirketini önceden bilgilendirmek gerekmektedir.
  • İlaç kullanan hastalardan, onaylı doktor raporu ve kullanılan ilaçların reçetesi talep edilmektedir.

Havayolu şirketlerinin hasta ve engelli yolcular için belirlediği prosedürler bazen değişiklik gösterebilse de genel boyutu ile bu şekildedir. Konforlu ve sorunsuz bir uçuş geçirebilmeniz adına, tercih ettiğiniz havayolu şirketinin belirlediği prosedürleri dikkatli bir şekilde inceleyip ona göre hareket etmenizi tavsiye ederiz.

Aradığınızı bulamadınız mı?
Ad Soyad
Email
Telefon Numaranız
Mesajınız