Merhaba, Size Nasıl
Yardımcı Olabiliriz?
Fixbilet Chevron Right icon SSS Chevron Right icon Hava Olayları

Türbülans Nedir, Neden Meydana Gelir?

Uçağın uçmasında önemli bir rol oynayan hava akışının bozulmasına bağlı olarak uçağın sarsılması, sallanması ve dengesini kaybetmesi türbülans olarak adlandırılmaktadır. Hava cebi anlamına da gelen türbülans, uçağın ani olarak irtifa kaybetmesine sebep olur ve bunun sonucunda uçağın sallanmasına, bu esnada meydana gelen yüksek seslere ve yolcuların endişe duymasına sebebiyet verir. Bu durum da doğal olarak uçak içinde bir panik havası oluşmasına neden olur.

Türbülans Neden Meydana Gelir?

Atmosferimizi meydana getiren unsurlardan biri olan hava daima devinim halindedir. Bir uçak hareket halindeyken de hava akışının bu deviniminden yararlanmaktadır. Uçağın sabit ve dengeli bir şekilde uçabilmesi, kanatların altından ve üzerinden akan hava akımlarının düzenli ve dengeli olmasına bağlıdır. Meydana gelen bazı hava olayları neticesinde bu hava akımlarının dengesi bozulabilir ve hava boşlukları meydana gelebilir. Bu gibi durumlar türbülans oluşumuna neden olmaktadır. Türbülansın meydana gelmesinde pek çok unsur rol oynayabilir. Farklı türbülans isimleri de bu unsurlara göre şekillenmektedir. Açık hava türbülansı, hamle türbülansı ve sıcaklık sapması gibi türbülans çeşitleri bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Türbülans, akademik yönden hala merak edilen ve araştırmaları süren bir konudur. Türbülansın oluşmasında rol oynayan unsurlar bir hayli fazla olduğu için bu konuda net bir çıkarım yapmak oldukça zordur.

Türbülansa Girmek Ne Anlama Gelir?

Türbülansa girmek, uçağın hareket halindeyken bozuk ve dengesiz hava akımına kapılması anlamına gelmektedir. Uçak, türbülans süresince sarsılıp, titreyebilir. Türbülans derecelerine göre çok şiddetli veya oldukça hafif geçebilir. Pilotlar türbülans hakkında bilgilendirme yaparak emniyet kemerinizi takmanızı talep eder. Güvenlik açısından emniyet kemeri takmak oldukça önem taşımaktadır zira şiddetli türbülanslar savrulmanıza hatta yaralanmanıza bile sebep olabilir. ABD’de yapılan bir araştırmanın sonucuna göre 2015 yılında gerçekleşen uçuşlarda, 800 milyon yolcunun yalnızca 58’i türbülanstan etkilenerek zarar görmüştür ve bu yolcuların büyük bir kısmının emniyet kemeri takmadığı sonucuna varılmıştır.

Türbülansın Süresi

Hava olaylarına bağlı olarak gelişen türbülansın süresi, bozulan hava akışının veya hava cebinin durumuna göre uzun ya da kısa olarak farklılık gösterebilir.

Türbülans Uçağın Düşmesine Neden Olur mu?

Yolcular arasında bir panik havası yaratan türbülans uçağı düşürmez. Zira uçaklar her çeşit türbülans olayına dayanıklılık gösterecek şekilde üretilmiştir. Şiddetli türbülanslar gözü korkutsa da pilotların türbülans konusunda özel olarak eğitim aldığını unutmamalıyız. Türbülans esnasında emniyet kemerinin mutlaka takılı olması ve türbülansın bitmesini beklemek yeterlidir. Yolcular, türbülans dolayısıyla geçici bir konfor eksikliği yaşasa da bu durum uçağın sarsılmasıyla ilgilidir ve havacılıkta oldukça olağan kabul edilen bir durumdur.

Aradığınızı bulamadınız mı?
Ad Soyad
Email
Telefon Numaranız
Mesajınız