Merhaba, Size Nasıl
Yardımcı Olabiliriz?
Fixbilet Chevron Right icon SSS Chevron Right icon Uçuş

Uçak Kazası Riski: Uçak Kazalarının Nedenleri Nelerdir?

Uçak yolculuklarında kaza ihtimali nedir?

Bazı insanlar, uçak seyahatlerinde yaşanan kazalardan dolayı, havayoluna karşı önyargılı olabilmektedirler. Fakat bilinmelidir ki tüm ulaşım türleri içerisinde uçak ile seyahat en az kaza riski taşıyan bir ulaşım yoludur. Araştırmalara göre, uçak ile seyahat ederken kaza geçirme ihtimali 10 milyonda 1dir. Uçak kazaları, her ne kadar düşük bir ihtimal olsa da maalesef bazı durumlarda yaşanabilmektedir.

Uçak kazalarının sebepleri genel olarak üç alt başlık altında incelenebilir.

İnsan kaynaklı hatalar:

  • Pilot hataları, diğer sorumlu personel hataları ve sabotaj

Doğa olayları ve hava şartları kaynaklı sorunlar:

  • Fırtına, uçak motoruna kuş sürüsü girmesi, yıldırım çarpması, yoğun sis

Mekanik hatalar:

  • Uçağın tasarım, üretim ve tamir aşamasında yapılan hatalar

Yapılan bir araştırmaya göre, uçak kazalarının sıklıkla yaşandığı anlar, uçağın kalkış ve inişi sırasında yaşanmaktadır. Tüm bunlara rağmen, istatistiklere bakıldığında uçak ile seyahat en güvenli ulaşım türü denilebilir.

Uçak Kazalarının Sebepleri Nelerdir?

Yazımızın önceki kısmında değindiğimiz uçak kazalarının sebeplerini detaylıca inceleyelim:

Pilot hataları:

  • Uçaklar doğaları gereği çok karmaşık ve kontrol edilmesi tecrübeye dayanan araçlardır. Uçuşta yeterli tecrübeye sahip pilot bulunmaması, uçuş öncesi yakıt kontrolü, mekanik aksaklıkların kontrolleri gibi prosedürlerin atlanması pilot hatası olarak kabul edilmektedir.

Hava durumu:

  • Uçak ile seyahatlerde doğa olaylarının neden olduğu kazalar yaşansa da bu çok düşük bir ihtimaldir. Gelişen teknoloji ile uçaklarda yapılan iyileştirmeler, bu tür doğa olaylarının uçağın aksamlarına zarar vermesinin önüne geçmektedir. Özellikler yağmurlu havalarda uçağa yıldırım çarpmasından korkuluyor ise, bilinmelidir ki neredeyse tüm yağmurlu havalarda uçağa yıldırım çarpmakta fakat uçaktaki teknolojik geliştirmeler sayesinde uçağa herhangi bir etkisi olmamaktadır.

Sabotaj:

  • Uçağın terör örgütleri, saldırı amacında olan kötü niyetli insanlar tarafından sabote edilmesi de az da olsa ihtimal dahilindedir. Uçağa bomba düzeneği yerleştirme, uçağın kaçırılıp kontrol edilmesinin engellenmesi kazalara neden olmaktadır.

Mekanik hata:

  • Teknolojik gelişmeler uçak üretiminde ve onarımında her ne kadar fayda sağlayıp uçak yolculuklarını daha güvenli hale getirmiş olsa da bu üretim ve onarım süreçlerinde yaşanan bazı aksaklıklar uçak kazalarına sebep olabilmektedir.
  • Tasarım aşamasında gözden kaçan bir detay, onarım aşamasında uyuşmayan parça takılması gibi hatalar uçağın düşmesine ve kaza yaşanmasına neden olabilmektedir.

Sorumlu personel hataları:

  • Uçuş öncesinde ve uçuş sırasında uçakta birçok sorumlu personel görev almakta ve kontroller sağlamaktadır. Kabin ekibi, yakıt ikmal ekibi, bakım mühendisleri, hava trafik kontrol personeli gibi sorumlular tarafından yaşanan aksaklıklar da uçak kazalarına neden olabilmektedir. Uzun mesai, dalgınlık, yorgunluk, tecrübesiz personellere yüklenen sorumluluklar bu aksaklıklara neden olmakta ve uçak kazası yaşanmasına neden olabilmektedir.
Aradığınızı bulamadınız mı?
Ad Soyad
Email
Telefon Numaranız
Mesajınız