Merhaba, Size Nasıl
Yardımcı Olabiliriz?
Fixbilet Chevron Right icon SSS Chevron Right icon Pasaport

Yeşil Pasaport

Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport) Nedir, Nasıl Çıkartılır?

Yeşil Pasaport Nedir?

Diğer bir adıyla hususi pasaport, kamu çalışanlarına ve belirli şartları taşıyan ailelerine verilen bir pasaport türüdür. Yeşil pasaportun 5 yıl geçerlilik süresi vardır ve dolaşım gücü bir oldukça yüksektir.

Kimler Yeşil Pasaport Sahibi Olabilir?

  • 1. 2. ve 3. dereceden kıdemli, kadrolu devlet memurları
  • 1. 2. ve 3. dereceden kıdeme denk gelen sözleşmeli çalışan kamu görevlileri
  • 1. 2. ya da 3. dereceden kıdemliyken emekli olan veya bağlı olduğu şirket tarafından görevden çekilen kamu görevlileri
  • Görev süresini doldurmuş eski TBMM millet vekilleri
  • Görev süresini doldurmuş bakanlar
  • Görevinde aktif olan büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanları ve kadrolu 1. dereceden kıdemli olup emekli olan belediye başkanları
  • Devlet sporcusu unvanı almış olanlar
  • Özelleştirilmiş Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Emlak çalışanlarından; özelleştirmeden önce yeşil pasaport alma hakkı kazanan, emekli sandığına bağlı olanlar, kamu çalışanları, kuruluş sermaye payının minimum %51’i devlete ait kamu kuruluşu olanlar ve 4603 sayılı iş kanununun tüm şartlarını sağlayarak emekliye ayrılanlar ve görevden çekilenler
  • Özelleştirilmiş Türk Telekom çalışanlarından; özelleştirmeden önce hususi pasaport alma hakkı kazananlar ve kapsam dışı personel statüsünde tüm çalışma şartlarını sağlayarak emekliye ayrılanlar veya görevden çekilenler
  • Hususi pasaport alma hakkına sahip kişilerin aile üyeleri de belirli şartlar dahilinde hususi pasaport alabilmektedir.

Aile üyelerinin yeşil pasaport sahibi olabilmesi için bazı koşullar mevcuttur. Yeşil pasaport alabilecek aile üyeleri şu şekildedir:

  • Yeşil pasaport sahibinin eşi
  • 18 yaşından küçük henüz reşit olmayan çocukları
  • Öğrenimine devam eden 25 yaşını doldurmamış çocukları (evli olmayacak ve çalışmayacak)
  • 18 yaşını doldurmuş olsa dahi evli olmayan ve çalışmayan, bedensel, zihinsel ya da ruhsal engeli olan çocukları. Bu çocuklar için yaş sınırı yoktur.

Bu sıralanan şartlardan herhangi birine sahip olmayan kişiler, hiçbir durumda yeşil pasaport alamamaktadır.

Yeşil Pasaport Nasıl Çıkartılır?

Yeşil pasaport sahibi olmak için yapılacak işlemler, bordo pasaport almak için yapılan işlemlere kıyasla aynıdır. Yeşil pasaport işlemlerinde ek olarak, sadece İç İşleri Bakanlığı’na talep yazısı yollanmalıdır. Ayrıca yeşil pasaport alacak kişiler pasaport harcından muaf tutulmaktadır, bundan dolayı harç ücretinin yatırıldığına dair bir dekonta da gerek olmayacaktır.

Yeşil pasaport alabilmek için gerekli belgeler şu şekildedir:

  • 1 adet biometrik fotoğraf (son 6 ayda çekilmiş)
  • Nüfus cüzdanı ya da geçici kimlik belgesi
  • Pasaport defter ücretinin ödendiğine dair dekont (Pasaport defter ücreti Maliye Bakanlığı tarafından her yıl güncellenmektedir. 2019 yılı için geçerli yeşil pasaport defter ücreti 133,5 TL’dir. Defter ücreti; PTT şubelerine, vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara direkt olarak ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı’na https://ivd.gib.gov.tr web sitesi üzerinden online olarak ödenebilmektedir.)
  • Çalışan kişilerin Hususi pasaport Talep Formu doldurması talep edilmektedir. Çalışan kişi, kendisi veya aile üyelerinden birisi için hususi pasaport talep ettiği takdirde talep formunun, bağlı olduğu kurumun İl Müdürlüğü, Bölge Müdürlüğü ya da Genel Müdürlüğü tarafınca düzenlenmesi ardından İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nde imza sirküsü bulunan görevli kişi tarafınca onaylanması gerekmektedir. (Talep formunun geçerlilik süresi 60 gündür, Başvuru yaparken bu sürenin aşılmamış olmasına dikkat edilmelidir)
  • Emekliliğe ayrılan kişilerin, emekli olduğu kurumdan alması gereken: emekli olduğu tarihteki görev unvanı ve derecesini belirten emeklilik yazısı.
  • İstifa etmiş veya kurum tarafınca görevden alınmış kişilerin alması gereken: çalışmış olduğu kurumdan İstifa/çekilme zamanındaki unvan ve derecesini belirten istifa/çekilme yazısı
  • Hak sahibi olan kişi vefat etmişse, aile üyelerinin hususi pasaporta başvurabilmesi için, kişinin bağlı olduğu kurumdan vefat ettiği tarihteki unvanını ve derecesini belirten yazıyı alması gerekmektedir.
  • Hak sahibinin çocukları adına pasaport düzenlenecek ise; 18 yaşını doldurmamış çocuklar için hak sahibinin noter tarafından düzenlenmiş muvaffakatnamesi ve vekâlet, 18 yaşını doldurmuş çocukları içinse sadece vekâlet istenmektedir.
  • Hak sahibi; emekli, görevden ayrılmış ya da istifa etmiş ise aile üyeleri için yapılacak başvuru esnasında şahsen bulunması, aksi halde ise vekâlet vermesi gerekmektedir.
  • Eşlerin boşanması halinde, çocukların pasaport işlemleri için velayet sahibi ebeveyninden alınacak muvaffakatname gerekliyken, dava sürecinin devam ettiği durumlarda mahkeme kararına göre davranılmaktadır.
  • Yeşil pasaport hak sahibinin vefat etmesi halinde, 18 yaşını doldurmamış çocuklar için, hayatta olan ebeveynden alınacak muvaffakatname talep edilmektedir.
  • Öğrenim gören, 18 yaşından büyük çocuklardan, Öğrenci Belgesi istenmektedir. (Öğrenci oldukları sistemde doğrulanmazsa). 18 yaşından küçük çocuklar öğrenim görmese dahi pasaport başvurusunda bulunabilmektedir.
  • 18 yaşını doldurmuş engeli olan çocuklar için pasaport istenirken, Sağlık Kurulu Raporu beyan edilmelidir.

Hususi pasaport başvurusu için gerekli belgeler eksiksiz bir şekilde tamamlandıktan ve gerekli ödemeler yatırıldıktan sonra İl Nüfus Müdürlüğü’nden randevu alınmalıdır. Bunun için epasaport.gov.tr web adresine girerek, istenen bilgileri doldurduktan sonra uygun bir gün ve saatte randevu alınabilmektedir. Randevu gününde, randevu saatinden en az 15 dakika önce Nüfus Müdürlüğünde evraklarla birlikte hazır bulunarak, randevu işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Pasaport başvurusu onaylandığı takdirde, başvuru sırasında beyan edilen adrese 10 gün iş günü içinde teslim edilmektedir. Hususi pasaportun en az 6 en fazla 5 yıl geçerlilik süresi bulunmaktadır. Geçerlilik süresi dolan yeşil pasaportların yenileme işlemlerinde artık süre uzatma işlemi yapılmadığından dolayı, yeniden pasaport başvurusunda bulunulmalıdır.

Hususi (Yeşil) Pasaport Çıkartmanın Avantajları

Yeşil pasaport almanın ilk avantajlarından biri pasaport harcı ödenmemesidir. Bunun yanı sıra yeşil pasaportun dolaşım gücü bir hayli yüksektir. Yeşil pasaport sahipleri, dünyada resmi olarak bilinen 195 ülkenin 160’ına vizesiz, kapıda vize veya online vize ile seyahat edebilmektedir. Schengen ülkelerine de vizesiz seyahat hakkı tanıyan yeşil pasaportun, bu ülkelere giriş-çıkış yapılabilmesi için, geçerlilik süresinin en az 3 ay daha olması gerekmektedir. Ayrıca Bulgaristan gibi bazı ülkelerde de geçerlilik süresi 1 yıla kadar çıkabilmektedir.

Yeşil Pasaportun Geçerli Olduğu Ülkeler

Hususi pasaport sahipleri birçok ülkeye vizesiz, online vize veya kapıda vize uygulaması ile giriş yapabilmektedir. Atlanmaması gereken asıl nokta ise, bu ülkelerde vizesiz bulunma süresinin ülkeden ülkeye değişiklik göstermesidir. Bundan dolayı seyahat edilecek ülkenin vize prosedürleri dikkatlice incelenmeli, ona göre hareket edilmelidir.

Yeşil pasaportla vizesiz, online vize veya kapıda vize uygulaması ile giriş yapılacak ülkeler şu şekildedir:

 

 AVRUPA   

 

Almanya

Andorra

Avusturya

Azerbaycan

Arnavutluk

Belçika

Beyaz Rusya

Bosna-Hersek

Bulgaristan

Çek Cumhuriyeti

Danimarka

Estonya

Finlandiya

Fransa

Lüksemburg

 

 

Macaristan

Gürcistan

Hollanda

Hırvatistan

İspanya

İsveç

İsviçre

İtalya

İzlanda

Karadağ

KKTC

Kosova

Letonya

Lihtenştayn

Litvanya

 

Makedonya

Malta

Moldova

Monako

Norveç

Polonya

Portekiz

Romanya

San Marino

Sırbistan

Slovakya

Slovenya

Ukrayna

Vatikan

Yunanistan

 GÜNEY AMERİKA 


Arjantin

Bolivya

Brezilya

Ekvador


Kolombiya

Paraguay

Peru

 

Şili

Uruguay

Venezuela

 OKYANUSYA  

Cook Adaları

Fji       

Niue                        

Palau

Samoa

Tonga

Tuvalu

Vanuatu

Yeni Kaledonya

 
 ASYA 

Bahreyn

Bangladeş

Birleşik Arap Emirlikleri

Çin

Doğu Timor

Endonezya

Filipinler

Filistin

Hong Kong

Irak

İran

İsrail

Japonya

Kamboçya

Katar

Kazakistan

Kırgızistan

Kuveyt

Güney Kore

Lübnan

Makau

Maldivler

Malezya

Moğolistan

Myanmar

Nepal

Pakistan

Rusya

Singapur

Sri Lanka

Suriye

Tacikistan

Tayland

Tayvan

Türkmenistan

Umman

Ürdün

Vietnam

Yemen

 AFRİKA 

Botsvana

Cezayir

Cibuti

Fas

Fildişi Sahili

Gana

Güney Afrika

Kamerun

Kenya

Komor Federe

Libya

Madagaskar

Mauritius

Moritanya

Mozambik

Mısır

Ruanda

Senegal

Seyşeller

Sudan

Svaziland

Tanzanya

Togo

Tunus

Yeşil Burun Adaları

Zambiya

Zimbabve

 KUZEY AMERİKA 

Antigua ve Barbuda

Aruba

Bahamalar

Barbados

Belize

Britanya Virjin Adaları

Curaçao

Dominika

Dominik Cumhuriyeti

El Salvador

Grenada

Guatemala

Guyana

Haiti

Hollanda Antilleri

Honduras

Jamaika

Kosta Rika

Küba

Meksika

Nikaragua

Panama

Saint Kitts ve Nevis Adaları

Saint Lucia

Saint Vincent ve Grenadinler Adaları

Sint Maarten

Trinidad ve Tobago

Turks ve Caicos Adaları

 

Aradığınızı bulamadınız mı?
Ad Soyad
Email
Telefon Numaranız
Mesajınız