Safevi dünyasında sıra dışı bir yolculuğa çıkabileceğiniz Kirmanşah’ta kültürlerin birbiriyle iç içe geçmiş yaşamının güzelliklerine yakından bakabilirsiniz. İran’ın adeta bir müzik şehri olan Kirmanşah’ı görmenizi ısrarla tavsiye ediyoruz.
Kirmanşah; İran’ın batısında yer alan Arap, Kürt ve Safevi kültürüyle inşa edilmiş bir şehir! Kültürel zenginliğini mimarisinden, toplumsal yaşamına kadar her alanda somut biçimde gösteriyor. Kirmanşah’ın taşıdığı kültürel zenginliğin etkilerini özellikle müziğinde görmek mümkün. Çünkü Kirmanşah hem İran’ın hem de Ortadoğu coğrafyasının önde gelen müzisyenlerinin çıkış noktası olmuş bir şehir.
Bir şehrin kalbi, ana meydanlarıdır. İşte Kirmanşah için de Azadi Meydan, tam bu anlamı taşıyor. Alışveriş, kültürel aktivite ve mimarisiyle büyüleyen tarihi yapıların önemli kısmını sadece bu meydanı ziyaret ederek bile görebilirsiniz. Kirmanşah’ın merkezinden biraz uzakta yer alan Tağ-ı Bostan’daki dağ yüzeyindeki taş kabartmalarını mutlaka görmeden ayrılmamalısınız.
Kirmanşah’ın ününü aldığı en önemli yer ise Kuh-e Bisutun’dur. Şarkılara, hikâyelere ve efsanelere konu olan Ferhat ile Şirin’in hikâyesinin geçtiği yer tam olarak burası olduğu inancı bulunmaktadır. Ferhat’ın Şirin için deldiği dağı yerinde görebilir ve bölgeye özel düzenlenen etkinlik ve turlara katılabilirsiniz. Ayrıca Shafei Camisi’ni ziyaret ederek, Şiiliğin merkezi İran’ın muhteşem mimarisine dini motiflerle süslenmiş bir şekilde bakış atabilirsiniz.
Türkiye ile İran arasında 90 günlük vize muafiyeti anlaşması vardır. Vize almanıza gerek olmadan Kirmanşah’a, Türkiye’den ulaşmak için İran’dan Tahran başta olmak üzere farklı şehirlerden aktarma yapmanız gerekiyor.